Foldit

Foldit

Foldit is een van de leukste en ingewikkeldste spelletjes die je op het internet kunt vinden. Het is niet alleen heel leuk, maar ook heel erg nuttig. Zo is er laatst de vorm van een enzym (een soort machine in je cellen) ‘uitgevonden’ door foldit spelers. Normale wetenschappers waren al 13 jaar bezig met het onderzoeken van het enzym omdat het een belangrijke rol speelt in de alom gevreesde ziekte AIDS.

Read more

Powerful mutants

Powerful mutants

Mutanten zijn HOT. The X-men, Wolverine, maar ook de Turtles zijn super sterke mutanten. De hoofdpersoon van Waterworld, een van mijn favoriete films van al weer lang geleden (1995) kon in de overstroomde wereld onder water ademen door een mutatie, waardoor hij kieuwen had. Wie wil er nou geen mutatie? Hoe meer, hoe beter toch?!

Read more

Nanotechnologie

Nanotechnologie

De nanotechnologie is in enorme ontwikkeling. Op allerlei gebieden worden uitvindingen gedaan. Nieuwe medicijnen, nieuwe verf, snellere computers, waterzuivering, enz. enz. Allemaal door superkleine constructies te maken, kleiner dan de punt van een naald. Stel dat er nanoconstructies gemaakt zouden kunnen worden die energiepakketjes maken die we weer kunnen gebruiken om andere nanomachientjes mee aan te drijven? Dat klinkt als toekomstmuziek.
Read more

Zwaarddragers

Zwaarddragers

In mijn aquarium heb ik op het moment alleen zwaarddragers. Ik had nog drie kleine zwaarddragers over die allemaal mannetjes bleken te zijn. Allemaal helemaal oranje. Ik kocht in oktober een vrouwtje van een andere variatie, zwart, wit, oranje. Er was totaal geen interesse van de mannetjes voor het vrouwtje. Maar vorige week zwommen er toch opeens een stel kleintje rond.

Read more

Leven in extreme situaties

Leven in extreme situaties

Leven kwetsbaar?! In een vorig artikel schreef ik dat leven kwetsbaar is. Maar je kunt hier gemakkelijk tegen in brengen dat dit reuze meevalt. Er zwemmen vissen in de diepzee, waar wij het geen seconde zouden volhouden vanwege de enorme druk. Er vliegen vogels op tien kilometer hoogte waar wij zouden bezwijken door te weinig zuurstof. Er leven zelfs bacteriën in kernreactoren, waar wij door de straling direct zouden sterven. Bacteriën zijn echte ‘die-hards’.

Read more

Kwetsbaar leven

Kwetsbaar leven

Mijn dochter (12 jaar) gaf me een tijdje geleden een paar zaadjes in een beker met aarde. Na een paar dagen kwamen er kleine plantjes uit. Een beetje water erbij. Helaas wat te veel…. En de kleine plantjes overleefden het niet. Plantjes in leven houden is een hele kunst. Het leven is zo kwetsbaar!

Read more

Buitenboordmotor

Buitenboordmotor

De levende cel is een technisch hoogstandje. De meest eenvoudige cel heeft zo’n vijfhonderd verschillende ‘robotjes’ (de eiwitten) die allerlei processen regelen. Zonder die processen zou het leven niet mogelijk zijn. Zelfs bacteriën, die toch als heel eenvoudige levensvormen gezien worden, hebben bijzonder ingewikkelde systemen, waarmee ze naar voedsel toe kunnen zwemmen of van giftige stoffen af kunnen bewegen.

Read more

Zout onder Onstwedde

Zout onder Onstwedde

Mijn ouders zijn laatst naar Groningen verhuisd. Als Amsterdammer heb je al snel de neiging om alles buiten Amsterdam aan te duiden als ‘ergens in het Oosten’, ‘de Provincie’ of ‘het platteland’. Maar waar zij heen zijn gegaan, daarop zijn deze termen zeker van toepassing. Ze hebben een mooie boerderij in een prachtig gebied met een heel grote achtertuin in Onstwedde. Ik had dan ook niet verwacht dat ik de naam Onstwedde ooit op een andere manier tegen zou komen. Groot was mijn verbazing dan ook toen ik in een presentatie over zoutlagen de naam Onstwedde hoorde noemen. Onder de boerderij van mijn ouders zit bijna puur zout. Een enorme berg van zout van 3,5 km hoog en 6 km breed.

Robots

Robots

Tijdens mijn scheikundelessen in havo 5 komen de eiwitten / enzymen natuurlijk ook altijd aan de orde. In levende cellen voeren deze grote moleculen allerlei chemische processen uit zonder welke leven onmogelijk zou zijn. Ik vergelijk de grote moleculen altijd met mini-robotjes. Ik vind robots fascinerend! Laatst ging ik met een groep leerlingen naar een universiteit en mochten wat spelen met robots. Ik werd al enthousiast toen ik een robotje kon programmeren dat een zwarte lijn op een tafel kan volgen! Ik zou best wel trots zijn als ik een robot zou kunnen maken die niet alleen kan bewegen, maar zichzelf ook van energie kan voorzien, zichzelf kan repareren, in staat is om zichzelf na te bouwen uit materiaal uit zijn omgeving op zo’n manier dat zijn eigen bouwsels ook nog eens beter aangepast zullen zijn aan de huidige omgeving dan hij zelf. Ik weet dat ik dat helaas niet kan.

robots
Op school aan het werk met robots

Wat ik niet kan is zonder enige vorm van intelligentie, puur toevallig wel gebeurd. In een aardrijkskundeboek1 staat hier over: ‘Hoe dit proces op gang is gekomen is nog niet duidelijk.’ De levende cel is echt veel ingewikkelder dan de meest complexe robot die de mens tot nu toe gemaakt heeft en ooit zal kunnen maken. De levende cel is eigenlijk een ingenieus systeem van honderden verschillende robots, de eiwitten, die elk hun eigen taak uitvoeren. 1Atlantis Actieve Aarde ThiemeMeulenhoff