De perfecte shampoo

Je zou toch zeggen dat shampoo gewoon een soort zeep is. Het is de bedoeling dat je er vettig haar mee kunt schoonmaken. Toch zijn er veel soorten shampoo, wel meer dan duizend op de Nederlandse markt¹. Ze bevatten verschillende soorten zeep, maar ook allerlei hulpstoffen om het haar te laten glanzen, de shampoo lekker te laten ruiken, een lekker geurtje te geven, niet te laten bederven enz. Helaas krijg ik van veel goedkopere versies al snel last van een jeukende hoofdhuid. Welke shampoo kan ik nu het best gebruiken?  De laatste twee maanden heb ik geen shampoo meer gebruikt en was ik mijn haar elke dag met koud water. Hoe dat zo kwam, kun je hieronder lezen.

Ik las in new scientist² dat er een onderzoek loopt naar de effecten van koud douchen. Er is volgens het artikel al bewezen dat naar je werk fietsen beter voor de gezondheid is dan met de auto of het ov. Maar heeft dat nu te maken met de beweging of de frisse lucht? Koud douchen zou ook effect kunnen hebben. Fietsen doe ik al. Ziek zijn eigenlijk nooit echt, hoewel ik wel vaak snotter…

Het leek me een leuke uitdaging om elke dag te starten met een koude douche. Ik douche nu al weer ruim twee maanden elke dag anderhalve minuut met koud water. Het kost me minder moeite dan de eerste dagen en soms verklaar ik mezelf nog steeds voor gek, maar het is ook wel een lekkere frisse start van de dag.

20150210_185419-1
Al een maand niet mijn haar met shampoo gewassen en toch durft mijn tienerdochter nog met me uiteten!

 

In januari sprak ik ook met een collega over zeep en het vermogen van onze huid om schoon te blijven. Dat is het werk van de aerobe bacteriën die daar goed bezig zijn als ze maar voldoende zuurstof krijgen. Zo niet dan zijn er andere bacteriën (anaerobe) die minder fijne luchtjes produceren… De zeep, die we eigenlijk te vaak gebruiken, zorgt er eerder voor dat de omstandigheden voor de goede bacteriën niet zo optimaal is. Vaak douchen met zeep zorgt dan voor een uitdroging van de huid en dat is bepaald niet gezond en niet plezierig.  Bij mij zorgt dat voor de jeuk op mijn hoofd als ik geen dure shampoo gebruik.

Dus toen ik daar zo onder de koude douchen stond te bibberen besloot ik dat ik voortaan ook maar geen zeep en shampoo meer gebruik. Het leek me beter mijn gezin hier niet van op de hoogte te brengen; mochten ze gaan klagen over stank of vette haren, dan wist ik dat het niet zo’n goed idee was. De klachten kwamen niet. De jeukende hoofdhuid bleef weg en de kapper vertelde me dat mijn haar gezond is en dat ik zeker  niet de enige ben die gekozen heeft om geen shampoo meer te gebruiken.³ Ik ben benieuwd wie met me mee doet.

¹ http://www.chemischefeitelijkheden.nl/Uploads/Magazines/h093-Shampoo.pdf

² http://www.newscientist.nl/nieuws/maakt-koud-douchen-je-gezonder/#comment-301757

³ http://www.fashionscene.nl/beauty/171933/trend-nooit-meer-shampoo-gebruiken

Windows Key
Micosoft Office Key
Windows Server Key
Antivirus Key
Windows 7 product key
Antivirus Product Key
Windows Server product key
Microsoft Office Key
Windows OS Key
Windows 7 key
Windows 8 key
Windows 10 key
Office 2016 Product Key
Office 2010 Product Key
Office 2013 Product Key
Windows 7 Professional product key
Windows 7 Home Premium key
Windows 7 Ultimate product key
Windows 10 Education product key
Windows 10 Enterprise key
Windows 10 Home product key
Microsoft Outlook 2016 product key
Office Home Business 2016 product key
Microsoft Office Standard 2013 product key
Office Home Business 2013 product key
Microsoft Visio Premium 2010 product key
Microsoft Visio Professional 2010 product key
Microsoft Visio Standard 2010 product key
Windows Storage Server 2016 Standard Product Key
Windows Storage Server 2016 Workgroup Product Key
Windows Server 2016 Standard Product Key
Windows Server 2016 Datacenter Product Key
Norton Internet Security 2013 Product Key
Norton 360 Product Key
Norton AntiVirus 2013 Key
Norton 360 Version 7.0 Key
Windows 7 Home Basic Upgrade key
Windows 7 Home Premium Upgrade Key
Windows 7 Home Basic to Professional Upgrade Key
Windows 7 Home Basic to Ultimate Upgrade Key
Windows 7 Home Premium to Professional Upgrade Key
Windows 7 Home Premium to Ultimate Upgrade Key
Windows 7 Professional to Ultimate Upgrade Key
Windows 7 Home Basic Key
Windows 7 Enterprise Key
Office Visio Professional 2007 Key
Office Visio Standard 2007 Key
Microsoft Visio Premium 2010 Key