Ongevaarlijke virussen

Vroeger waren bacteriën gevaarlijk en ongewenst. Ze bleken alles te maken te hebben met ziekte, ontstekingen en slechte hygiëne. Ondertussen weten we dat we niet zonder bacteriën kunnen. Ze helpen ons om voedsel te verteren in onze darmen en ze beschermen onze huid tegen indringers.
Zoals vroeger heel negatief gedacht werd over bacteriën, zo wordt er nu gedacht over de virussen, ze zijn gevaarlijk en ongewenst. Ze maken ons ziek, ze kunnen niet uitgeroeid worden met antibiotica. Levensgevaarlijke ziektes als AIDS en Ebola worden veroorzaakt door virussen. Toch begint er een verandering te komen in de manier van denken over virussen, die erg veel lijkt op wat er bij bacteriën is gebeurd.
Bron: http://cronodon.com/BioTech/Virus_Tech.html
Zo zijn er virussen die bacteriën doden. Deze virussen heten bacteriofagen en kunnen een belangrijke rol gaan spelen nu steeds meer bacteriën resistent worden voor onze antibiotica.
Een animatie op YouTube over de werking van virussen verbaasde me enorm over de manier waarop een virus in staat is te werken. Ondanks dat een virus zelf niet leeft, gaat de werking ervan zo soepeltjes, alsof het gemaakt is om een nuttige functie in het leven te hebben.
En nog geen maand nadat ik het filmpje had gezien las ik over eiwitten – mijn grote hobby – waarvan de code lang geleden in ons DNA terecht zou zijn gekomen door een virusbesmetting. Het eiwit werkt hetzelfde als een virus en zorgt ervoor dat zoogdieren een lange termijn geheugen hebben. Een soortgelijke virusinfectie in vliegen zou ervoor hebben gezorgd dat vliegen stabiel kunnen vliegen.
Mijn interesse in virussen is sindsdien enorm gegroeid. Die kleine machientjes die op maanlanders lijken, hebben alle recht om eens goed onder de loep genomen te worden.