Zwaarddragers

In mijn aquarium heb ik op het moment alleen zwaarddragers. Ik had nog drie kleine zwaarddragers over die allemaal mannetjes bleken te zijn. Allemaal helemaal oranje. Ik kocht in oktober een vrouwtje van een andere variatie, zwart, wit, oranje. Er was totaal geen interesse van de mannetjes voor het vrouwtje. Maar vorige week zwommen er toch opeens een stel kleintje rond.


De nieuwe visjes

Nu ze iets groter aan het worden zijn, kan ik zien dat er (voor mijn aquarium) nieuwe variaties zijn gaan vormen: oranje + wit, oranje + wit + zwarte stip, oranje + wit + oranje. Daarbij is er ook een die is net als de moeder oranje + wit + zwart.

Zwaardragers zijn er in allerlei variaties. De groene schijnt de eerste te zijn geweest. Ik ben benieuwd hoe de variaties zijn ontstaan. Gaat het om mutaties, of zit er een ander systeem achter de variaties?

Ik wil in de komende tijd wat literatuuronderzoek doen en ondertussen houd ik de nieuwe generaties zwaarddragers in mijn aquarium goed in de gaten