Powerful mutants

Mutanten zijn HOT. The X-men, Wolverine, maar ook de Turtles zijn super sterke mutanten. De hoofdpersoon van Waterworld, een van mijn favoriete films van al weer lang geleden (1995) kon in de overstroomde wereld onder water ademen door een mutatie, waardoor hij kieuwen had. Wie wil er nou geen mutatie? Hoe meer, hoe beter toch?!

Mutaties zijn in de evolutietheorie essentieel. Ze zorgen voor de nodige variatie waarop natuurlijke selectie kan aangrijpen. Planten en dieren kunnen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden door toevallige veranderingen in het DNA die zorgen dat zo’n plant of dier beter kan overleven.

In veel tekstboeken van biologie wordt het voorbeeld gegeven van de ziekte sikkelcelanemie, een ziekte met de verschijnselen van bloedarmoede. De ziekte wordt veroorzaakt door een mutatie. In gebieden met malaria komt de mutatie veel voor omdat de mensen met deze mutatie niet ziek worden door malaria. Een voordeel van de toch best lastige bloedarmoede1. Maar dat is nou niet echt een prachtig voorbeeld van een mutatie zoals die van the X-men…

Toch supereigenschappen?

Ondanks dat kanker ons niet tot super helden maakt, hebben de kankercellen zelf wel super eigenschappen. De cellen zijn onsterfelijk, ze manipuleren het lichaam door bloedvaten naar zichzelf toe te laten delen en ze laten zich niet tegenhouden door andere lichaamsdelen. Dat zijn toch wel eigenschappen die lijken op die van the X-men! Onoverwinnelijk, bijzondere krachten en onsterfelijk. (2.) Helaas weten we allemaal dat kanker niet fijn is om te hebben. Ongecontroleerde super groei is dodelijk. Toch maar liever geen mutaties.

1info over Sikkelcelanemie

2info over kanker